Melahirkan Anak Soleh di Tadika ku, Shah Alam.


Anak soleh permata keluarga, harta kita paling berharga, setiap doanya pada kita, jariah kita di sana..
( petikan lirik nasyid Anak Soleh; UNIC ). Anak-anak tadika di Shah Alam sangat suka mendengar guru-guru mereka menyanyikan lagu ni. Senang untuk mendidik anak soleh, tetapi sukar untuk yang kurang bersabar.
Melentur buluh biarlah daripada rebungnya, asuhlah mereka, ajarkan mereka akhlak yang mulia....
( ...sambungannya lagi )
Akhlaklah yang perlu kita bina dahulu, barulah akademiknya. Setuju?  

Teringat ketika awal kemasukan seorang anak ke tadika di Shah Alam ini. Sayang si anak kecil itu, membawa trauma lama taskanya ke tadika baru. Takut dan menjerit-jerit apabila bersama anak yang lebih dewasa. Memukul anak yang lebih kecil dari dirinya. Siasat punya siasat, dia sering dibuli dan dipukul ketika di taska lamanya. Menebalkan telinga apabila ibu bapa lain mengomen tindakannya. Berkali-kali diminta ibu bapa yang lain bersabar dan pihak tadika cuba mengubati traumanya.

Mac 2013, Shah Alam. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan banyak merujuk kepada pengalaman lepas yang diaplikasi semula, anak itu makin tenang sekarang. Lebih berbahagia di Shah Alam. Lebih bergembira. Lebih menyayangi adik-adik dan teman sekelasnya. Perkara terpenting buat guru-guru dan ibu, terutamanya di Shah Alam...beringat selalu, kita semua dalam proses mendidik anak yang soleh, permata keluarga. Mereka inilah bakal pengganti pemimpin-pemimpin besar sekarang.